20 januari 2022

Wat voor ontruimingsalarm kies je?

3 min read

Voor veel mensen klinkt het heel logisch: een ontruimingsalarm moet zo luid mogelijk zijn. Je wilt immers iedereen waarschuwen dat ze zo snel mogelijk het pand moeten verlaten. Bijvoorbeeld in geval van brand of het vrijkomen van een schadelijke stof. Een ontruimingsalarm dat dan een hard geluid maakt is handig, dan weet iedereen dat er wat aan de hand is. Toch zijn er ook situaties waarin dit juist helemaal niet handig is, sterker nog, het kan zelfs averechts werken. Over die situaties willen we je graag iets meer vertellen, net als de mogelijkheden die er zijn voor een stil alarm.

Wanneer stil ontruimingsalarm?

In welke situaties is het nu van belang dat het alarm niet hard klinkt? Een stil ontruimingsalarm komt goed van pas in alle situaties waarin:

  • mensen niet begrijpen wat het alarmsignaal betekent
  • mensen in paniek kunnen raken door een hard geluid
  • mensen niet in staat zijn zichzelf in veiligheid te brengen

Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan ziekenhuizen, veel mensen die daar liggen zijn aan bed gebonden en zijn verbonden aan allerlei apparatuur. Dat betekent dat ze niet de mogelijkheid hebben om zelfstandig naar buiten te gaan. Klinkt er dan opeens een alarmsignaal, dan weten ze dat er iets aan de hand is, maar ze kunnen hier niet naar handelen. Dit zorgt voor stress, wat een negatief effect heeft op het lichaam en de gezondheidsproblemen kan verergeren. Met een luid ontruimingsalarm ben je op deze manier dus alleen maar verder van huis! Datzelfde geldt ook bij andere zorginstellingen, bijvoorbeeld in verzorgingstehuizen voor demente personen. Zij schrikken van het alarm en weten niet wat te doen, waardoor er paniek ontstaat en ontruimen alleen maar veel lastiger zal zijn. En ook in bijvoorbeeld een gevangenis of een andere plek met gesloten afdelingen is een luid ontruimingsalarm geen aanrader, door de gesloten deuren kunnen mensen zich immers niet zelf in veiligheid brengen. De paniek die er door ontstaat zal het ontruimen van het gebouw alleen maar bemoeilijken.

Rustig ontruimen

In al deze situaties is een stil ontruimingsalarm dan ook een aanrader. Medewerkers krijgen het alarm en kunnen vervolgens daarnaar gaan handelen. Ze kunnen rustig afdeling voor afdeling ontruimen, wat effectief gaat zolang er geen paniek ontstaat. Zo kunnen zij ervoor zorgen dat iedereen tijdig naar buiten komt. De voordelen van stil alarmeren zijn dus duidelijk, maar hoe pak je dit dan aan? Als je iedere medewerker een voor een moet benaderen kost het teveel tijd. Daarom is het aan te raden om gebruik te maken van het ontruimingsalarm van multibel. Dit werkt via een app die iedereen eenvoudig kan installeren op de telefoon. Iedereen die de melding moet hebben, krijgt deze dan via de telefoon binnen. Medewerkers kunnen aangeven dat ze de melding ontvangen hebben en zien ook direct om welke reden er ontruimd moet worden en waar het probleem zich bevindt. Zo weten zij precies welke afdelingen het eerst ontruimd moeten worden. Wil jij er zeker van zijn dat er effectief en efficiënt gehandeld kan worden op het moment van een noodsituatie? Kies dan voor het ontruimingsalarm van multibel!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *